Samaan aikaan kun kotisuomessa pyritään kovasti kieltämään rakennusten näkyminen puunlatvojen yläpuolella, suuressa maailmassa meininki on toinen. Korkeiden rakennusten rakentaminen tuntuu olevan täällä päin yleistä kansanhuvia. Päätin vertailla kahta matkan varrelle osunutta rakennelmaa sen mukaan kuinka hyvin ne hivelevät insinöörin sielunmaisemaa.

662710.jpg                      662709.jpg

Vasemmalla Aucklandin Sky Tower ja oikealla Melbournen uutuuttaan kiiltelevä Eureka Tower. Näistä jälkimmäinen on maailman korkein asuinrakennus 297 metrin korkeudellaan. Sky Tower on 328 metriä korkea ja samalla eteläisen pallonpuoliskon korkein vapaasti seisova rakennus. Kolmasosa mitasta on kuitenkin nynnysti radiomastoa, joten ensimmäinen eräpiste menee Eureka Towerille. Vertailun vuoksi Suomen korkein talo, Vuosaaren Cirrus, on 86 metriä korkea.

Eureka Towerissa on siistimmät ja nopeammat hissit, ja koko hissialue ja näköalakerros on paineistettu. Sky Tower kuitenkin kuroo helposti ohi, sillä se on suunniteltu kestämään 8 richterin asteikon maanjäristys 20 kilometrin etäisyydellä. Piste siis Uuteen Seelantiin.

Itse näköala Sky Towerista on ihan jees, joskin itse kaupunki on varsin pieni (kuten aiemmin kirjoitin) ja varsinaiset luontoalueet ovat kaukana.

662794.jpg

Eureka Towerin näkoala on hyvin samanlainen kuin aiemmin kirjoittamani Rialto Towerin näkymä, mutta rakennuksen korkeus ja parempi sijainti antavat parempia näkymiä mm olympiapuistoon sekä Melbournen krikettikentälle, joka tunnetaan myös lyhyemmällä lempinimellään MCG, jota kutsutaan myös lyhyemmällä lempinimellään The G. Eurekalle piste.

662798.jpg

Sky Towerin näköalatasanteella on lattiassa tasaisin väliajoin lasilevyjä, joiden päällä saa kävellä niin halutessaan. Vaikka opastekstit kuinka sanovat, että ne kestävät saman painon kuin vieressä oleva betonilattiakin niin silti toinen käsi pitää vaistomaisesti kaiteesta kiinni.

662796.jpg

Eureka Tower pistää paremmaksi. Näköalakerrokseen on rakennettu noin kolme metriä kanttiinsa oleva lasikuutio, joka työnnetään hydrauliikkalaitteilla kokonaan rakennuksen ulkopuolelle. Kopissa on lasiseinät, joiden läpinäkyvyyttä voidaan muuttaa lennossa.

662799.jpg

Eureka Tower nappaa jälleen pisteen. Tosin miinukseksi laskettakoon että lasikuutioon ei saanut viedä omia kameroita. Joten jos joku kysyy, niin ylläolevaa kuva on piirretty muistista.

Sky Towerin erikoisuus on Sky Jump, joka on eräänlainen benji- ja laskuvarjohypyn yhdistelmä. Näköalatasanteelta maahan kulkee kaksi vaijeria, joihin ripustettu uhri pääsee alas 192 metriä 14 sekunnissa. Jätin tämän kuitenkin tekemättä melko suolaisen hinnan vuoksi. Eureka Towerissa ei ole mitään vastaavaa, mutta suunnitelmissa on rakentaa katolle radiomasto/vastaava, johon pääsee kiipeämään. Mutta koska se ei ole vielä valmis, piste lipuu purjeiden kaupunki Aucklandiin.

Lopputuloksena Eureka Tower päihittää Sky Towerin tasaisessa kamppailussa pistein 3 - 2. Kiitokset osanottajille, taistelu oli tiukka, mutta reilu.

Eureka Towerin kuvat otti JJ, josta hänelle kiitokset.