Sydneyn vekkulein nähtävyys on kaupungin keskustassa liikennöivä yksiraiteinen, joka rakennettiin Australian 200-vuotisjuhlan kunniaksi.

778051.jpg

Suurin osa kaduista, joilla yksiraiteinen kulkee ovat liian kapeita että se mahtuisi niille järkevästi. Mutta silti se rakennettiin. Reitti on varsin lyhyt, joten liikenteellisesti yksiraiteista ei oikeastaan tarvittaisi. Mutta silti ne rakensivat sen. Vaunut ovat pienehköjä, joten laite ei kykene kuljettamaan suuria ihmismääriä. Mutta silti se päätettiin rakentaa.

Ja hyvä että rakensivat.

Yksiraiteisella ajeleminen on vaan yksinkertaisesti hauskaa. Juna liitelee monta metriä teiden ja jalankulkijoiden yläpuolella ilman huolen häivää ruuhkista tai mistään. Matkustaja voi keskittyä katselemaan miellyttäviä näköaloja. Kuskit ajavat niin lujaa, että tiukissa kaarteissa epäilyttää hiukan, että kohta juna kippaa kiskolta alas. Välillä juna ajaa kymmenkerroksisen talon läpi, ilmeisesti ihan vaan siksi kun se nyt oli mahdollista. Kokemus on hyvin pitkälti sellainen millaiseksi wanhan ajan scifi kuvitteli tulevaisuuden kaupungit. Lentävien autojen ja sääkoneiden antaessa vielä odottaa itseään tämä on ehkäpä paras mahdollisuus kokea menneisyyden tulevaisuuden henkeä nykypäivänä.