Kävin Sydneyn keskustassa olevassa näköalatornissa. Hissiin mennessäni törmäsin selvimpään tosielämän kokemukseen turvallisuusteatterista. Tiivistetysti kyse on turvajärjestelyistä ja protokollista, jotka eivät lisää turvallisuutta ollenkaan, vaan ainoastaan pyrkivät antamaan sellaisen kuvan, että ongelmille olisi tehty jotain. Hyvä esimerkki on lentokoneiden nestekielto, joka on mitä suurimmilta osiltaan täyttä bullshittiä.

Tornin turvatarkastus toimi periaatteessa samoin tavoin kuin lentokentillä. Tarkastuspisteellä oli pöytä ja sen vieressä metallinpaljastin. Jouduin laittamaan repun ja kaikki metalliesineet pöydälle ja kävelemään portista. Toisella puolella tarkastaja pyysi minua avaamaan repun. Tähän mennessä ei vielä mitään moittimista.

Olin juuri tullut lentokentältä, joten reppuni oli suht täynnä tavaraa. Päälimmäisenä oli meikkipussi, joka peitti kaiken alla olevan. Tarkastaja vilkaisi repun sisään nopeasti ja totesi että kiitoksia ja tervetuloa. Repun sisältöä ei missään vaiheessa tarkastettu. Olisin siis voinut marssia suoraan sisään mukanani pari Uzeja ja kolme kiloa muoviräjähdettä.

Kiitoksia vaan byrokratiapellet. Teidän ansiostanne saamme ylimääräisten viivytysten ja rahanmenon vastineeksi keijukaispölyä ja käsienheiluttelua. Just tällasta mä oon aina halunnu.